КОНСЕРВАТИВНИЯТ КАНЗАС ОТКАЗА ДА ВЪВЕДЕ ЗАБРАНА НА АБОРТА
Гражданите на щата Канзас отхвърлиха предложението за въвеждане на забрана на аборта чрез промяна на Конституцията, която в момента гарантира това право. Резултатът беше изненадващ предвид консервативния профил на щата.
Празник на референдума и екопътеки правят в Горна Малина
Честват 11 години от успешния референдум, който не позволи замърсяващи производства, беше ознаменуван с паметник и даде възможност за развитие на туризма. Екопътека Елин Пелин ще включва Блатото на Андрешко.
Ще има ли шанс гражданското законодателство в България
Законопроекти, изготвени от граждански експерти влизат в парламента по силата на Закона за прякото участие, но заради неговите блокажи не достигат до никъде - ще бъдат ли премахнати блокажите от парламентарната комисия за прякото участие или нейният ...
Приключи мониторингът на общински политики в Бургас
Годишни заключения от наблюдението на управлението на зелената система и политиките за включване на гражданите в община Бургас бяха представени на финална среща през март в Бургас заедно с резултати от наблюдение в община Русе.
Обществените обсъждания - кухи или смислени процедури
Обществените обсъждания са част от процедурите по вземане на решения, но местните власти ги провеждат проформа, без разгласа и предварителна информация, в неудобно време и място, затова често се случва на тях да няма нито един гражданин.
Швейцарски референдум отказа да премахне данък
На 13 февруари швейцарците гласуваха с „не” и отхвърлиха вече приет от парламента закон за премахване на гербовия налог.
Саботира ли Община Пазарджик референдума в Синитово?
Административният съд в Пазарджик е взел решение да не уважи резултата на референдума в Синитово от 19 декември 2021 г.
Гласуваха против четвърта АЕЦ в Тайван
В Тайван гласуваха на референдум дали да бъде довършена и пусната четвъртата АЕЦ на страната.
COVID мерките на референдум в Хърватия
Строгите COVID мерки и зелените сертификати най-вероятно ще бъдат предмет на референдум в Хърватия, след като опозиционната партия „Мост” е успяла да събере необходимия брой подписи по нейни изявления, разпространени от агенция HINA.
Столичани поискаха референдум за Резиденция Бояна
Местен референдум за отваряне на Резиденция Бояна като парк за свободен достъп поискаха жители на столичния квартал Бояна.
Кюстендил: безпрецедентен референдум за данъци и такси
„Подкрепяте ли повишаването на данъка върху недвижимите имоти за град Кюстендил от 1,4 промила на 1,9 промила“ и „Подкрепяте ли повишаването на такса битови отпадъци за град Кюстендил от 1,4 на 1,9“ попита кметът Петър Паунов жителите на Кюстендил в ...
Машинни избори, аналогов референдум в Драгоман
На 14 ноември 2021 г. заедно с изборите за парламент и президент в община Драгоман ще гласуват и на местен референдум.
Обрат на референдума в Мадара
В неделя, 27 септември село Мадара проведе референдум за отделяне от община Шумен и присъединяване към община Каспичан.
Гларус възстанови гласуването на площада
След едногодишно прекъсване заради пандемията кантон Гларус възстанови гласуването на площада в първата неделя на настоящия месец септември.
Комисията за пряко участие се срещна с граждански експерти
Комисията с уникално име в 46 НС „Комисия за прякото участие на гражданите и взаимодействие с гражданското общество“ покани на 3 септември в парламента на среща представители на НПО и застъпници за правото на референдум в България.
Референдумът в Трън влезе в учебниците
Референдумът срещу златодобива в Трън от 2017 г. е влязъл в учебник по гражданско образование за XII клас.
Има такава комисия: за пряко участие
Преди дни 46-то Народно събрание избра 22 постоянни комисии. Една от тях се нарича „Комисия за пряко участие и взаимодействие с гражданското общество” – название, което идва да замести обичайното за предишни мандати „Комисия по взаимодействието с неп...
Тайван определи постоянен ден за референдуми
Денят за референдуми следва да е четвъртата събота на август на всеки две години.
Вашингтонци искат данъчни референдуми
На 2 ноември т.г. – фиксирания вторник за гласуване в САЩ, ще се проведат редовни местни избори в много щати, избори за губернатори и законодатели в щатите Вирджиния и Ню Джърси, избори за попълване на овакантени места на различни нива на управление,...
НАБЛЮДАТЕЛ: Градските дървета
Екип на Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива, осъществяващ мониторинг на общински политики в Бургас попита Общината за съдбата на премахнато старо дърво – айлант.
Бургас дискутира „Под купола на Европа“
В петъчната вечер на 6 август Бургас стана място на една от шестте дискусии „Под купола на Европа”, които международната организация Democracy International провежда в шест страни-членки на ЕС: Германия, Дания, Чехия, Полша, Румъния и България.
Словенците казаха НЕ на закон за водите
Докато избирахме парламент на 11 юли, словенците гласуваха на референдум закон за водите.
За казуса „Росенец” година по-късно
Общински път, водещ до плажа на бургаския крайградски парк „Росенец“, се превръща спешно от публична в частна общинска собственост по предложение на кмета и с решение на Общински съвет – Бургас в края на април 2020 г.
Пет референдума в Швейцария, гласуваха и в трамвай
На 13 юни на обяд приключи гласуването по пет въпроса в Швейцария. Два от референдумите бяха граждански инициативи – предложено гражданско законодателство с подписка (100 хил. подписа).
Мадара печели в съда, ще има референдум
Мадара успя да изведе до успешен край битката за своето право на референдум и самоопределение.