Гласуваха против четвърта АЕЦ в Тайван

В Тайван гласуваха на референдум дали да бъде довършена и пусната четвъртата АЕЦ на страната. Нейното строителство беше спряно през 2014 г. заради опасения за недостатъчна безопасност и с оглед стратегията на управляващата Демократично-прогресивна партия да изведе от експлоатация всички атомни централи до 2025 г. Предложението за размразяване на проекта беше направено с гражданска инициатива от политическите опоненти на управляващите.

На референдума обаче надделяха гласовете срещу възобновяването на проекта. С това беше потвърдена и политиката за отказ от ядрената енергия. След излизането от експлоатация на АЕЦ в Тайван управляващите предвиждат енергиен микс, състоящ се от 50% природен газ, 30% въглища и 20% ВЕИ.

Не толкова зелено гласуваха гражданите на Тайван в друго допитване, състояло се в същия референдумен ден. То се отнасяше до преноса на втечнен природен газ. Проектът за терминал за втечнен газ, който да бъде разположен на 27-километровия коралов риф Датан беше остро критикуван от еколозите. Предприета беше гражданска инициатива (референдум) за преместване локацията на терминала с цел да бъде опазена по-добре екосистемата на рифа. Правителството обаче контрира, че предложената промяна ще отнеме около 11 години, а също така реши компромисно да премести мястото на терминала на 1,2 км по-далече от планираното.

След тези действия и аргументи, мнозинството на референдума гласува срещу предложението за преместване на терминала и така на практика препотвърди линията на управляващите, както направи и в предходния референдум.

Референдумите се състояха на 18 декември и бяха общо четири: освен двата, споменати по-горе, беше гласувано предложение за свикване на референдуми и избори в един ден, както и предложение за забрана на вноса на свинско месо от САЩ.

Във всички референдуми надделяха гласовете срещу направените предложения. Беше отчетена сравнително ниска избирателна активност от 41%. Референдумите трябваше да се случат през август 2021 г., когато законът за прякото участие в Тайван е предвидил ден за допитвания на всеки две години. Заради пандемията обаче се наложи четирите допитвания да бъдат отложени за края на годината.

Даниела Божинова

Всички новини
2022-01-03