COVID мерките на референдум в Хърватия

Строгите COVID мерки и зелените сертификати най-вероятно ще бъдат предмет на референдум в Хърватия, след като опозиционната партия „Мост” е успяла да събере необходимия брой подписи по нейни изявления, разпространени от агенция HINA.

От 15 ноември цифровите сертификати са задължителни за всички служители в публичния сектор и всички граждани, които се нуждаят от услуги в институциите от обществения сектор. Досега това е било условие само за здравните и социалните работници.

Партия „Мост”е организирала акция по събиране на подписи в рамките на 2 седмици през декември на 1200 места в страната. На практика са реализирани подписки за два референдума: единият – за прехвърляне на правомощията на националния екип за управление на кризата COVID-19 към парламента, където всички решения трябва да бъдат одобрени с две трети от гласовете, а другият – за премахването на сертификатите за COVID. Според Министерството на правосъдието и публичната администрация на Хърватия необходимият брой подписи в момента е 368 446, което се равнява на 10% от избирателите в избирателните списъци. От „Мост” са заявили готовност да представят подписката в парламента на 24 януари 2022 г.

Инициатива БГ

Снимка: Euroactiv.com

Всички новини
2021-12-27