Машинни избори, аналогов референдум в Драгоман

На 14 ноември 2021 г. заедно с изборите за парламент и президент в община Драгоман ще гласуват и на местен референдум. Въпросът на референдума е: „Да управлява и стопанисва ли самостоятелно община Драгоман общинските води, ВиК съоръженията и мрежите изградени на нейна територия?” Мотивите за допитването, публикувани от Община Драгоман в Информационен лист за референдума са постоянни и некачествени ремонти на мрежата, извършвани от ВиК дружеството, без да се подменят тръби и водопроводи, без асфалтиране след ремонт, появата на множество дупки, некачествената поддръжка.

В Драгоман ще гласуват машинно на изборите и с бюлетини на референдума. Партиите в 45-НС се погрижиха да осигурят машинен вот само за изборите, а също и възможност за подписване с електронен подпис само за подписките на партиите за регистрация за избори. Референдумите – винаги последна грижа на законодателите, продължават своето 100% аналогово битие. При тях няма подписване с електронен подпис, нито машинен вот.

В Драгоман ще гласуват с бяла бюлетина, поставена в плик. Пликът е още една сложност, която винаги се е изисквала за референдумите, но не и за изборите. Бюлетина без плик прави вашия глас на референдума невалиден. Сериозен казус с много бюлетини без плик възникна на последния национален референдум през 2016 г., предизвикан от Шоуто на Слави.

Право на гласуване имат жителите с постоянен или настоящ адрес в Община Драгоман в последните 6 месеца преди насрочването на референдума.

Ако мнозинството гласува с „Да” и референдумът постигне активност над 40%, то тогава Община Драгоман ще поеме грижите за ВиК мрежата, за асфалтирането и т.н., с което се смята, че ще се постигне по-добра стиковка и качество на водоснабдяването и поддръжката. Очаква се също така да се засилят възможностите за европейски проекти и финансиране, така че в рамките на 5-10 години да се инвестира сериозно във ВиК сектора на Драгоман (част от ВиК София област).

ВиК инфраструктурата и услугите у нас не са за първи път обект на пряко вземане на решение. Преди години във впечатляващо общо събрание, изпълнило целия център на Кресна, нейните граждани решиха с пряк вот да не се присъединят към асоциацията на ВиК. През 2013 г. Столичният общински съвет дебатира часове наред предложение за провеждане на референдум за прекратяване на концесията на „Софийска вода“, но отказа да даде зелена светлина на допитването.

Даниела Божинова

Снимка: dir.bg

Всички новини
2021-10-27