Комисията за пряко участие се срещна с граждански експерти

Комисията с уникално име в 46 НС „Комисия за прякото участие на гражданите и взаимодействие с гражданското общество“ покани на 3 септември в парламента на среща представители на НПО и застъпници за правото на референдум в България.

На срещата присъстваха трийсетина дейци на неправителствения сектор с най-разнообразен профил, които запознаха аудиторията с различни социални, здравни, образователни и др. проблеми на българското общество. Малко време беше отделено за самия закон за прякото участие, чиито сериозни бариери и разминавания с препоръките на Съвета на Европа правят почти невъзможно вземането на директни решения от българските граждани.

През 30-годишния период на демократизация на България гражданите на страната не са имали възможност да вземат нито едно окончателно решение на национално ниво точно заради силно рестриктивния и същевременно много неясен закон, пораждащ нужда от постоянни тълкувания, които се правят от гледна точка на интереса на управляващите. Това изтъкнаха представителите на общността за работеща пряка демокрация в България д-р Даниела Божинова от Инициатива БГ и Орлин Тодоров от сдружение РОД.

Представителят на ПП „Има такъв народ“ и заместник председател на Комисията Тошко Йорданов пое ангажимент за демократизиране на закона за прякото участие ЗПУГДВМС в следващия парламент.

Председателката Цецка Бачкова от „Демократична България“ обеща да подкрепи конкретни идеи на Гора.бг за набавяне на хеликоптери за гасене на горски пожари и други аварии.

Въпреки че беше ясно, че реални действия не могат да последват свиканата среща предвид очакванията за кратко съществуване на 46-ия парламент, идеята на Комисията беше да се сложи начало на разговора по важни проблеми на пряката демокрация и човешките права.

Участниците в срещата си направиха обща снимка, която ще остане за спомен от 46 НС и поетите ангажименти от българските политици в разискваните области.

Инициатива БГ

Снимка: Собствен архив

Всички новини
2021-09-13