Мадара печели в съда, ще има референдум

Мадара успя да изведе до успешен край битката за своето право на референдум и самоопределение. Кметът Неделчо Неделчев (на снимката) обжалва упорито на всички съдебни инстанции решението на Областен управител – Шумен да няма референдум с въпрос „Съгласни ли сте село Мадара да се отдели от община Шумен и да се присъедини към съседната ни община Каспичан?“. Селото под уникалния Мадарски конник поиска да се раздели с община Шумен, тъй като не бе уважено желанието му за някаква, макар и ограничена, финансова автономност, по-добри публични услуги и инвестиции от страна на общинското ръководство. Още преди това, през 2019 г. решение на напълно законно проведено Общо събрание на населението на Мадара не беше зачетено от Общински съвет Шумен в разрез със ЗПУГДВМС.

След като на 8 юни т.г. Административен съд Шумен отмени заповедта на вече бившия областен управител (ГЕРБ), новият – Валентин Александров декларира, че ще се съобрази с разпореденото от съда и ще предложи на общинския съвет в Шумен да приеме решение за произвеждане на референдум. От Каспичан вече са дали положително становище за присъединяването на Мадара към тяхната община.

Казусът Мадара, сравнен с референдума в Обзор, с който съвпадна по време и който беше от същия тип – за административно-териториална промяна, показва нагледно доколко политически ситуативно е вземането на решение за референдум от страна на публичните власти. Поради благоприятната ситуация за Обзор, включваща и фактора кмет от партия ГЕРБ, той получи зелена светлина за своя референдум, докато за Мадара допитването не беше позволено.

Сравнението на двата случая показва колко наложително е същественото подобряване на специалния закон (ЗПУГДВМС) и гарантирането на референдумите дори на конституционно ниво, така че гражданите и техните териториални общности реално да упражняват правото си на пряко решение.

Референдумът в Мадара се очаква да бъде проведен заедно с президентските избори тази есен.

Даниела Божинова

Снимка: Неделчо Неделчев, кмет на с. Мадара/News.bg

Всички новини
2021-06-10