Празник на референдума и екопътеки правят в Горна Малина

Дом паметник „Елин Пелин” – „Блатото на Андрешко” - Стубела – Варниците – местност Дервена – Бялата вода - параклис "Св.Никола" – Манастирските пещери е маршрутът на една от новите екопътеки, планирана за 2022 г. в община Горна Малина. Пътеката е наречена „Елин Пелин” поради факта, че родното място на писателя е тук, в с. Байлово.

Туризмът е определен за главен приоритет в развитието на общината и той се налага като такъв, след като местните хора отстояха с референдум виждането си за „зелена община” без замърсяващи производства.

На 25 юни т.г. Горна Малина ще отбележи с празник 11 години от провеждането на успешния си референдум. Въпросът на референдума беше :"Съгласни ли сте община Горна Малина да предоставя права върху земи общинска собственост за проучване и откриване на сметища за опасни отпадъци, мини и кариери за добив на подземни богатства или замърсяващи производства." На него 92% от гласувалите отговориха с „не”. Участваха над 75% от жителите.

В годините след референдума общинското ръководство начело с кмета Ангел Жиланов трябваше отново и отново да защитава народната воля срещу появата на нови заявки за концесии.

В с. Негушево беше изграден единственият в България паметник на референдума - „Дървото на живота“. При откриването му през 2015 г. от Инициативния комитет заявиха: „Вместо каменни кариери – едно каменно дърво стана монумент на пряката демокрация в България и символ на връзката между хората, които създават историята.”

Даниела Божинова

Снимка: Архив на Инициатива БГ

Всички новини
2022-06-24