И ТОЗИ ДИКТАТОР ОБИЧА РЕФЕРЕНДУМИ

Президентът Путин и съветващата го фирма за кризисен политически маркетениг IMA-Consulting group решиха, че е време да извадят картата на „свободното” народно волеизявление т.е. картата на референдума, за да постигнат това, което не успяха с военни действия в Украйна.

В продължение на 5 дни - отт 23 до 27 септември в самопровъзгласилите се републики Луганска и Донецка и окупираните от Русия региони на Запорожието и Херсон се проведоха плебисцити за присъединяване към Руската федерация, наречени „референдуми”. Всички те съставляват около 15% от територията на Украйна, която Москва желае да анексира, така както направи през 2014 г. с Крим. В последния ден на септември на тържествената церемония Путин стисна ръцете на марионетните управители на тези региони, а те подписаха договори за присъединяване към Руската федерация.

Ето малко повече за „референдумите”:

Донецк и Луганск още през 2014 г. след Крим проведоха нелигитимни плебисцити за независимост. Настоящите „допитвания” касаеха присъединяването към Русия. Въпросът беше зададен само на руски и гласеше: „Вы за вхождение Донецкой Народной Республики в состав Российской Федерации на правах субъекта Российской Федерации? Вы за вхождение Луганской Народной Республики в состав Российской Федерации на правах субъекта Российской Федерации? В Херсон и Запорожието въпросът беше нюансиран – зададен на украински и руски, той включваше отделяне от Украйна, обявяване на независима държава и след това присъединяване към Руската федерация.

Москва и инсталираните от нея марионетни правителства в четирите украински региона констатираха всенародно желание за присъединяване към Русия на основание резултатите от плебисцита – навсякъде над 90% подкрепа и висока избирателна активност. Например, резултатите, заявени за плебисцита в Донецка област бяха 99,23% ЗА при 97.51% участие. Твърди се, че са участвали над 120 наблюдатели от 40 страни, но ОИСР и Съветът на Европа не са изпращали наблюдатели там.

ООН, ЕС, САЩ и международната демократична общност като цяло обяви въпросните плебисцити за нарушаващи Хартата за човешките права и международното право. Украинската конституция на предвижда възможност за провеждане на регионални или местни референдуми, касаещи държавната територия.

Разказите на очевидци, получили разпространение чрез западни медии, показват колко „свободни и честни” са били въпросните допитвания: при продължаващи бойни действия, обстрел, референдумът е представлявал обхождане на домовете с кутии за гласуване, разнасяни от врата на врата, изборните администратори са били придружавани от въоръжени лица, гласуващите са заплашвани да отварят домовете си и да участват, давани са им вече попълнени бюлетини за пускане в урните и др. Единствено на петия ден на гласуването – 27 септември, е имало отворени избирателни секции. Относно изнесените данни за избирателна активност, следва да се посочи, че съвсем не е ясен броят на наличните граждани в действителност, предвид факта, че хиляди са напуснали окупираните територии. Някои са избягали точно заради „референдумите”. Проблемът е, че участието в подобен референдум е обявено за криминално от украинските власти и подсъдно като колаборационизъм и предателство. Неучастието пък е заплашено със саморазправа от провеждащите допитването на място. А присъединяването към Русия, от друга страна, означава, опасност от скорошна мобилизация в руската армия.

Много диктатори в историята са използвали допитвания, за да легитимират предварително взети решения и действия. Путин не се различава в това отношение от Хитлер, например.

Без съмнение плебисцитите са част от тактиката на Путин за продължаване на войната в Украйна, за печелене на по-добри позиции в бъдещ преговорен процес и отдалечаване на НАТО от руските граници. За целта ще бъде ползвана картата за легитимност, а именно, че населението по ненасилствен начин е направило с голямо мнозинство своето волеизявление за самоопределение и за присъединяване към Русия. Даниела Божинова Иницатива БГ Снимка:Ukraine Reporters

Всички новини
2022-09-30