Саботира ли Община Пазарджик референдума в Синитово?

Административният съд в Пазарджик е взел решение да не уважи резултата на референдума в Синитово от 19 декември 2021 г. Референдумът беше втори по ред по въпроса за изграждането на депо за индустриални отпадъци. На него гласуваха над 50% от имащите право на глас и за втори път резултатът показа ясно неодобрение на проекта за депо. Само половин процент гласуваха в полза на депото.

Общинската избирателна комисия прецени, че референдумът е изпълнил законовите изисквания за редовно провеждане и обяви резултата за валиден.

Инвеститорът обаче обжалва законността на референдума и след решението на съда, излязло преди дни, той явно печели битката за депото.

Основният аргумент за незаконност на допитването, изтъкнат от съда, е наличие на административен пропуск – закъснение с 3 дни в издаването на информационен лист за референдума от страна на Община Пазарджик.

Издаването на информационен лист е изцяло във властта на кмета и общинската администрация и като срокове, и като съдържание. Инициативният комитет и гражданите на Синитово не биха могли по никакъв начин да повлияят на това. Преди време съдът обяви и първия референдум срещу депото за невалиден заради административни пропуски. Между другото проверката на Инициатива БГ показа, че Община Пазарджик има още един неотбелязан пропуск: не е направила регистър на местните референдум, както изисква Законът за прякото участие (ЗПУГДВМС).

При това положение съвсем валиден е въпросът: възможно ли е общинската администрация нарочно да допуска грешки в процедурите, за да бъде уязвим референдумът и съответно да спечели инвеститорът? Мотивиран ли е бил някой в Общината, за да стане това?

И още по-фундаменталният въпрос: имат ли гражданите реално право на преки решения (както прокламира Конституцията) за своята жизнена среда? Или т.нар. „специални интереси” – бизнес, пари, приятелски кръгове около управляващите в България решават тези въпрос вместо тях?

„Битката ще е дълга, но жителите на Синитово са решени да я доведат до успешен край…Ние оставаме твърдо против реализацията на това вредно за здравето на хората и за околната среда и водите инвестиционно предложение,” е заявил Костадин Деянов, говорител на Инициативния комитет за референдума пред БНР.

Инициатива БГ

Всички новини
2022-01-22